Trends in lampen

Ontwerpers en binnenhuisarchitecten praten regelmatig over het belang van goed licht. Maar wat is goed licht nu eigenlijk? Veel natuurlijk daglicht in een woning geven een huis een grotere uitstraling. Minder natuurlijk licht maakt een woning kleiner. De hoeveelheid licht dat je wilt is afhankelijk van jouw eigen wensen. Ben je opzoek naar een warme industriële woning of een lichte moderne woning? Elk deel van de woning kan je een eigen look en feel geven door het gebruiken van de juiste lichtbronnen: daglicht uit zon of verlichting uit lampen. Woningstylist Johanna legt uit, dat de vorm van de lichtbol bepalend is voor de woon- of werksfeer: “lampen zijn te krijgen in verschillende bolvormen. De keuze hierin kan dramatisch de sfeer veranderen in een woning of ander gebouw”. Het is dus niet alleen de keuze van het type licht: zonlicht, LED of halogeen verlichting. Hoe richt je een woning in met goed licht?

De eerste indruk

De eerste indruk begint in de gang of hal van een woning of bedrijfspand. De hal is de entree waarin je gasten verwelkom heet. Gelaagd licht zorgt ervoor dat het gebouw er uitnodigend uitziet. Met gelaagd gaat het om licht uit meerdere lichtbronnen, mede hierdoor wordt het interieur goed belicht. Denk hierbij aan plafond licht en wand verlichting, waarmee kunstobjecten op een tafel of aan de muur geaccentueerd worden. Een mooie toevoeging is een dimbare schakelaar – op deze manier kan je het licht aanpassen naar een gewenste sfeer. Ook kan je denken aan licht vlak vóór de entree. Hierbij is één lichtbron voldoende – met het licht geef je aan waar de entree en uitgang is.

Licht in de keuken

ledlichtDe keuken wordt ook vaak gebruikt als ruimte om gezellig bij te praten met een hapje en een drankje. Naast functioneel ligt voor het koken veel je dus ook een bepaalde ambiance creëren. Een rij van spotjes bij het kook-eiland kunnen hierbij zorgdragen voor de juiste functionaliteit en sfeer. Aansluitend bij de keuken is de woonkamer of eetkamer. Bij een eetkamer wil je een centraalpunt creëren over de eettafel. Dit kan je doen gebruik te maken van een open of gesloten plafondlamp. Een gesloten plafondlamp met een lampenkap zorgt voor gecentreerd licht. Bij plafondverlichting zonder kap, zal het licht meer verspreid worden.

Een dimschakelaar is in bijna alle gevallen van licht een moderne en waardevolle en handige toevoeging. Licht uit LED is een energie en kostenbesparende lamp voor de midden en lange termijn. Verlichting heeft aanzienlijk meer branduren, waardoor het duurzame aanschaffing is. Ook hiermee kan je zorgen voor verschillende kleuren licht, van zachte geel tinten tot helder wit licht.