Scherven brengen geluk

scherf gelukkopieScherven brengen geluk, dat weten we allemaal. Maar waar komt het spreekwoord eigenlijk vandaan? De Grieken gooiden vroeger glas over hun schouder om op die manier kwaadaardige geesten te verdrijven. Het geluid van het breken van het glas zou de geesten afschrikken en wegjagen. Het breken van glas zien we ook terug bij een traditie van de Joden. De Joodse bruidegom trapt een glas kapot en daarbij wordt er ‘mazzeltof’ geroepen. Mazzeltof betekent geluk, gefeliciteerd of het allerbeste. Deze traditie van de Joden staat symbool voor het huwelijk, dat nooit verbroken mag worden.

Het breken een spiegel zorgt dan weer voor ongeluk, voor zeven jaar maar liefst! De Romeinen waren er van overtuigd als je een spiegel brak, je daarmee ook je eigen ziel breekt. Kortom glas bestaat in verschillende soorten en maten, de één meer breekbaar dan de ander. In dit artikel worden een aantal glassoorten besproken.

Kogelwerend glas

Waarschijnlijk wel de sterkste glas in zijn soort, kogelwerend glas. Kogelwerend glas wordt ook wel veiligheidsglas genoemd en kan in meerdere situaties gebruikt worden. Je ziet het bijvoorbeeld vaak terugkomen bij spelersbussen van een voetbal of sportteam. Zo is kort geleden de spelersbus van het Turkse voetbalelftal Fenerbahçe onder vuur genomen. Nederlands voetballer Dirk Kuyt is een speler van Fenerbahçe en was bij het moment van de aanslag ook aanwezig in de spelersbus. Er zijn twee kogels gegaan door de vooruit van de bus waarbij alleen de buschauffeur verwond raakte. Dirk Kuyt gaf later aan gechoqueerd en doodsbang geweest te zijn. Zo zie je maar weer waar kogelwerend glas goed voor kan zijn.

Inbraakwerend glas

downloadEen ander populair glassoort is inbraakwerend glas. Inbraakwerend glas is zo sterk dat er meerdere keren op geslagen moet worden voordat het daadwerkelijk kapot gaat. Ook met het gooien van een zwaar voorwerp, zoals een baksteen, zal het glas niet zo snel kapot gaan, tenzij het herhaaldelijk gebeurd. Inbraakwerend glas kan goed van toepassing zijn bij personenauto’s, waardoor de kans kleiner is dat er daadwerkelijk wordt ingebroken. Bij één keer het glas inslaan zal het alarm uiteraard al afgaan en dit zal de inbrekers afschrikken.

Beloopbaar glas

Een andere trend die we steeds vaker zien terugkomen is beloopbaar glas. Glas is natuurlijk niet alleen functioneel maar kan ook gebruikt worden bij design- en interieur doeleinden. Beloopbaar glas kan een kantoor of pand erg chique laten ogen maar we zien het ook steeds vaker in het openbaar. Kijk op deze site voor meer informatie over glasservice.